Hála

hala.jpg

Legyen a mai nap szava a HÁLA.

 

Már annyira hozzászoktunk ahhoz, hogy folyamatosan panaszkodunk, hogy azt sem tudjuk, miért is lehetnénk mi hálásak. Panaszkodunk akkor is, amikor nem lenne okunk, mert már hiányérzetünk támad, amiért csendben vagyunk. Pontosan ezért sokan csak nagyra meresztik a szemüket, amikor a hála szóba kerül. Legyintenek és mérgesen, esetleg kissé lesajnálva önmagukat megjegyzik, nekik nincs miért hálásnak lenniük. Pedig hidd el, tőled rosszabb helyzetben lévő emberek is vannak, akik képesek hálát érezni. Akkor te miért ne tudnál?


A hála érzése nem csak annyi, hogy egy szimpla, sablonos köszönömöt elmormolsz az orrod alatt - arról nem is beszélve, hogy manapság még ez is nehezére esik sokaknak, evidensnek vesznek mindent, amit kapnak. Hanem arról van szó, hogy körülnézel és hálát adsz mindenért, ami az életed része. A jóért és a rosszért is.

De hogyan lehetsz hálás? Kezdjük először a jóval.

A következő időszakban légy figyelmes és minden este jegyezd le magadnak, mi minden történt az adott nap folyamán, amiért hálás lehetsz.

 

Mik voltak azok a dolgok, amik megkönnyítették az életed, amik mosolyra bírtak. Érdemes egy naplót indítanod, ha még nem írsz, csak hogy egy helyen legyen minden, így láthatóvá válik majd a fejlődésed. Mert, ha rendszeresen gyakorlod a hálát, akkor bizony elkerülhetetlen a fejlődés.

 


Az elején még biztosan azt fogod gondolni, neked nincs mit felírni a listádra, de ez nem igaz.
Nem arra kell gondolni, hogy mennyi pénzed vagy milyen alakod van. Hanem olyan dolgokra, amiket tényleg köszönsz.
Ilyen lehet az, ha reggel volt hely a buszon, ha ettél egy finom ebédet, ha valaki kedveskedett neked, vagy ha hazaérve egy fárasztó nap után megnézted a kedvenc sorozatod következő részét. Feltöltődtél a nap erejével vagy pont ellenkezőleg, a kocogás közben lágyan fújt a szellő, ezzel is elviselhetőbbé téve az edzést.
Nem kell világot megváltoztató dolgokra gondolni.

Írd le szépen mindet, amiért hálás vagy! Kezd kicsiben, először szedj össze öt dolgot az adott napról, majd növeld a listád! Meglátod, ha hozzá szoksz, hogy lejegyzed ezeket az aprónak tűnő eseményeket, hirtelen azt veszed majd észre, hogy egyre több van belőlük. Ugyanis a hála érzése nyitottá tesz a pozitív dolgok befogadására. Olyan lesz a világ, mintha csak neked nyílna ott az a virág, ami mellett más elmegy, mintha csak neked szólna egy dal, amitől jó emlékeid lesznek.

Éppen ilyen módon a rossz dolgokért is hálás lehetsz. Itt egy kicsit lépj ki az életedből, és szemléld úgy, mintha egy idegené vagy egy barátodé lenne. Biztosan volt már veled is úgy, hogy valamit nagyon akartál, vagy azt érezted, szükséged van erre-arra. Aztán az élet úgy hozta, hogy nem lehetett a tiéd, nem jutottál előrébb. Ilyenkor persze mérgesek vagyunk, és igazságtalannak érezzük az egész világot, de ha jobban megfigyeled, látni fogod majd, hogy

mennyire jól jártál ezzel a korábban veszteségnek megélt dologgal. Talán még nem kaptad meg, de biztos, hogy egy sokkal jobb és neked valóbb lehetőség vár rád. És ha így figyeled az életet, magad is rájössz majd, hogy felesleges volt bánkódni, mert boldogabb vagy. Ez is a hála érzete.

Hálás vagy azért, amiért nem mehet el melletted a legjobb lehetőség. Hálás vagy, miért azt kapod majd, amiben mindig is reménykedtél és bíztál.

Szóval bátran legyél hálás, mert gyógyító ereje van, és nem kerül semmibe. Ennél hasznosabb módszert nem nagyon találsz, ha jobbá szeretnéd tenni az életedet, itt kezdődik a boldog élet alapja. Légy ma - és mindig - hálás!